In de media


DONATIEDAG JAAROPBRENGST 2016

http://www.gezinsbode.nl/nieuws/70327/books4life-schenkt-helft-jaaropbrengst-aan-goede-doelen/ 


ALLES OVER ONZE VONDST VAN DE BRIEF VAN MIMI HAMMINCK SCHEPEL (WEDUWE EDUARD DOUWES DEKKER)

Brief weduwe Multatuli overhandigd aan Multatuli Museum


http://www.nu.nl/groningen/4534428/brief-van-weduwe-multatuli-overhandigd-museum.html


’Hij was groot en goed’
Weduwe Multatuli cijfert zichzelf ook in opgedoken brief weg

FOTO JOS SCHUURMAN
Jetty Olijdam toont in het filiaal van Books4life de brief van de weduwe en het boek waarin het was gestopt.

AMSTERDAM • Blije gezichten in boekminnend Groningen en Amsterdam door de bijzondere vondst van een originele, handgeschreven brief van de weduwe van Multatuli.

Het bedankbriefje van weduwe Eduard Douwes Dekker dook op in tweedehands boekwinkel Books4Life in Groningen. Het tijdsdocument uit januari 1930 gaat naar het Multatuli Museum in Amsterdam, waar de herinnering aan de auteur van Max Havelaar (1860) levend blijft.

„Daar hoort het toch het beste thuis”, meent Jetty Olijdam van de winkel voor het goede doel in Winkelcentrum Paddepoel, de laatste locatie die Groningers met klassiekers uit de wereldliteratuur in verband brengt. De brief was gericht aan een ’technisch ambtenaar’ aan de Rijksuniversiteit. „We weten niet wie het hier bracht, doordat we bananendozen vol krijgen. Ik denk dat het uit een nalatenschap is.” Blijkbaar van een liefhebber. Het zat in de authentieke enveloppe met zegel van zes cent in een pocketuitgave van Tine of De dalen waar het leven woont van Nelleke Noordervliet. „Dat gaat over de eerste vrouw van Multatuli…”

De brief is gericht aan universitair medewerker Jac Grit. „Geachte heer! Ik dank u zeer voor uw brief van 16 dec jl – waaruit mij blijkt hoezeer u Multatuli waardeert, en hoe u hem bekend wilt maken ook onder de jongeren. – Dat verheugt mij zeer: Want hij was groot en goed en zijn streven altijd edel.”

Conservator Klaartje Groot van het Multatuli Huis: „Zoiets komt zelden voor. Fijn dat er wat nieuws blijkt te zijn.” De Haagse weduwe, eigen naam Mimi Hamminck Schepel, schreef de notitie op 90-jarige leeftijd, niet lang voor haar dood. De meesterschrijver was ruim veertig jaar overleden. Het geeft een indruk van de jaren dat men brieven schreef en goede manieren de norm waren: „Gezien de datering is het een van haar laatste. Ze cijferde zich, zoals we ook hier zien, tot het einde toe weg voor hem.”

In envelop met postzegel van zes cent


http://nos.nl/artikel/2160710-tweedehandsboekwinkel-ontdekt-brief-van-weduwe-multatuli.html


http://www.parool.nl/amsterdam/museum-blij-met-gevonden-brief-weduwe-multatuli~a4468411/


http://www.rtvnoord.nl/nieuws/174788/Tweedehands-boekwinkel-vindt-brief-weduwe-Multatuli


https://www.nhnieuws.nl/nieuws/201254/tweedehands-boekwinkel-ontdekt-brief-van-weduwe-Multatuli


Nog een reden om tweedehands boeken te lezen; wie weet doe je een gouden vondst


Brief weduwe Multatuli gevonden in tweedehands boek


NUMMER 1, PADDEPOEL


BOOKS 4 LIFE LANDELIJK


SLUITING WINKEL RIVIERENHOF